Home > Usahawan > Masa Yang Sesuai Memulakan Perniagaan?

Masa Yang Sesuai Memulakan Perniagaan?

Masaalah Ekonomi Dunia

Pada tahun 2009, kita telah sedikit-sebanyak mendengar tentang masaalah ekonomi dunia yang disebabkan oleh masaalah pinjaman perumahan tidak berbayar di Amerika Syarikat oleh peminjam-peminjam ’ SubPrime ’ atau mereka-mereka yang sebenarnya tidak berkelayakkan untuk mendapat pinjaman perumahan melalui kaedah pinjaman yang biasa atau ’ Prime ’.

Bank yang mengambil risiko yang tinggi untuk memberi pinjaman, telah mengenakan kadar faedah yang tinggi dan pelbagai cara ( pinjaman subprime ) untuk menimbal balik risiko ini. Risiko tinggi keuntungan tinggi?

Oleh kerana spekulasi dalam sektor hartanah telah menaikkan nilai harga rumah yang tinggi, ramai peminjam di Amerika Syarikat telah membuat pinjaman semula ( refinance ) rumah mereka dengan harga yang lebih tinggi untuk pelbagai tujuan seperti berbelanja atau pun membeli rumah lagi. Bank pun tak kisah sebab mereka pula menjualkan ’ pinjaman-pinjaman subprime’ ini kepada institusi pelaburan yang besar yang beroperasi di Wall Street iaitu pasaran saham di Amerika.

Syarikat-syarikat pelaburan ini pula mendapat ramai pelabur-pelabur bukan sahaja dari Amerika tetapi juga dari seluruh dunia yang ingin mendapat keuntungan yang cepat dan besar dalam sektor hartanah.

Begitulah impian kebanyakkan rakyat Amerika yang ingin hidup mewah diluar kemampuan mereka. Apabila berpeluang untuk mendapat kemudahan kredit yang senang dan cepat, mereka terus merebutnya tanpa berfikir panjang. Tambahan pula, kerajaan Amerika juga menyediakan institusi-institusi jaminan pinjaman seperti Fannie Mae dan Freddie Mac.

Namun begitu langit tidak selalu cerah di Amerika Syarikat. Dengan kenaikkan harga minyak mentah dan kos sara hidup yang tinggi tetapi gaji yang tiada peningkatan antara sebab-sebabnya, kebanyakkan peminjam-peminjam tidak mampu lagi membayar pinjaman yang tinggi. Ramai peminjam yang menjadi muflis dan kehilangan rumah-rumah mereka. Pasaran hartanah mula merudum dan jatuh dengan teruknya. 

Kemudian kita juga dikejutkan dengan kejatuhan dan perisytiharan muflis oleh beberapa buah syarikat mega yang terlibat dengan aktiviti-aktiviti berkaitan dengan pinjaman Sub-prime seperti bank-bank yang memberi pinjaman dan juga institusi-institusi pelaburan yang membeli risiko pinjaman daripada bank-bank ini.

Antaranya ialah  Lehman Brothers, Bear Stearn, Merrill Lynch dan ada yang terpaksa diselamatkan atau ’ bail out ’ oleh kerajaan Amerika termasuklah Fannie Mae dan Freddie Mac. Akibatnya memberi impak yang besar terhadap keyakinan ekonomi yang terasa di seluruh dunia dan memberi kesan negatif termasuk ekonomi Malaysia. Kemelesetan ekonomi dunia sudah melanda.

Kenapa saya bercakap mengenai hal-hal sebegini? Mungkin kerana saya boleh memahami keadaan di sana kerana pernah belajar di Amerika. Saya boleh memahami pemikiran orang-orang Amerika samada dari segi perkara yang positif dan juga berkenaan yang negatif. Amerika adalah negara yang menyediakan pelbagai landasan yang baik untuk pemburu impian.

Cumanya kita mesti mengambil contoh tauladan yang baik dan menjauhi perkara-perkara yang tidak baik. Tiada tempat untuk perniagaan mengambil untung atas angin atau secara spekulasi. Mungkin keuntungan itu ada tetapi hanya secara jangka pendek dan berisiko tinggi. Tetapi hasil dari pemerhatian saya, ramai juga orang ’ berniaga ’ cara ini terutama yang mendapat kontrek kerajaan dan sebagainya.

Bukan sahaja ianya tidak memberikan kebaikkan kepada individu tersebut kerana dengan cara begitu, dia tidak akan mendapat kemahiran melainkan sekiranya dilakukan sendiri. Dari segi jangka panjang pula, matlamat kerajaan untuk menghasilkan usahawan berpengetahuan tidak akan tercapai.

Saya pula telah memulakan perniagaan pada tahun 1998 dimana berlakunya kemelesetan ekonomi dunia terutama di Asia Tenggara  yang menerima kesan yang teruk akibat spekulasi mata wang yang bermula di Thailand. Walau pun keadaannya berbeza tetapi kesannya tetap sama.

Dengan keadaan yang tidak menentu dan banyak negara menghadapi ekonomi meleset, dana perniagaan sukar didapati, produktiviti yang rendah dan orang ramai berhati-hati untuk berbelanja, Adakah Anda Mahu Memulakan Perniagaan Sekarang ?

Saya berpegang kepada pepatah yang mengatakan ” Dimana ada krisis, disitu juga ada peluang ”. Mungkin keadaan seperti ini memberi peluang untuk anda memulakan sesuatu perniagaan untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya. Saya telah memulakan perniagaan pada tahun 1998 dan tahun 2009 pula merupakan tahun terbaik saya setakat ini walau pun dalam keadaan ekonomi dunia dan Malaysia yang meleset.

Anda mungkin bertanya bagaimana?

Advertisements
Categories: Usahawan
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: