Home > Uncategorized > Apa Itu Usahawan ?

Apa Itu Usahawan ?

Sekiranya anda bertanya kepada usahawan-usahawan yang berjaya dan jujur mengenai bagaimana mereka mencapai kejayaan, mereka akan memberitahu anda bahawa kejayaan mereka adalah kerana keghairahan atau passion mereka dan juga nasib. Saya tidak berapa suka sangat menggunakan perkataan ’ nasib ’ , saya lebih gemar menggunakan perkataan keajaiban.

Bagi saya, keajaiban adalah sesuatu yang tidak pernah kita jangkakan kemunculannya. Kemunculannya pula kerana ada sebab-sebab tertentu. Salah satu sebabnya ialah kerana ada usaha gigih seseorang itu. Nasib atau keajaiban sahaja tanpa sifat keghairahan dalam melakukan sesuatu untuk berjaya tidak akan membawa kita jauh kehadapan. Namun sifat keghairahan dalam diri semata-mata tanpa sedikit nasib yang menyebelahi kita iaitu keajaiban bantuan dariNya mungkin menyebabkan kita gagal untuk memulakan sesuatu perniagaan.

Anda mungin bertanya, ’ Bagaimana dengan kaum-kaum yang tidak percaya pada Tuhan? ’, tetapi tetap berjaya dalam dunia perniagaan. Jawapan saya, ’ Tuhan itu Maha Pengasih lagi Maha Penyayang ’. Fikirkan Firman Tuhan dalam Surah Ar R’ad Ayat 11: ” …..Allah sekali-kali tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu selagi kaum itu tidak mengubah apa yang ada dalam diri mereka….”. Kaum yang berusaha mengubah keadaan mereka tidak kira siapa pun, akan mendapat ganjarannya.

Saya berpendapat, kita memerlukan kedua-duanya. Hal ini berlaku kepada diri saya. Bagaimanakah kita boleh mendapat keajaiban pertolongan Tuhan sekiranya kita awal-awal lagi tidak mahu berusaha kearah mengubah nasib kita?  Namun begitu, bukanlah keajaiban itu seperti sesuatu yang turun dari langit. Ianya mestilah dituruti dengan usaha yang gigih.

Advertisements
Categories: Uncategorized
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: